Wellpapp: ett material för hållbar förpackning

Wellpapp är ett material som används för förpackning av ömtåliga saker. Wellpapp består av papper format i vågor, som läggs i flera lager mellan plana lager av papper. Det räcker dock med ett lager vågformat papper för att det ska kallas wellpapp. Namnet kommer från det tyska ordet för våg, welle. Wellpap används i samband med flytt, post och transport och kan skydda exempelvis porslin, böcker och tidningar. Det går att beställa på internet, eller köpa på bygg– och hem–materialsbutiker.

Wellpapp sett från sidan

Wellpapp är ett emballage som finns i olika former, beroende på vad man ska ha det till. Det kan löna sig att kolla upp vilken våghöjd och våglängd som passar bäst för ens ändamål. Ju högre vågor desto färre vågor i våglängd. Ju mindre vågorna är desto mindre saker passar de som emballage till.

Wellpapp är ett packmaterial med många möjligheter. Det används för att linda in och skydda ömtåliga saker när någon ska flytta, när något ska skickas med posten eller förflyttas från ett ställe till ett annat, exempelvis från en butik till köparens hem. Det är också bra om man vill ge bort något ömtåligt i present, eller bara vill skydda presenten extra mycket. Varför inte också linda in presenten, även om den inte är ömtålig, i wellpapp för att ge paketet en annan form, så att mottagaren inte kan gissa lika lätt vad det innehåller?

Mer emballage för transporten

Internet är en bra källa till wellpapp, eftersom det ger möjlighet till att beställa mycket wellpapp och annat emballage på samma gång och slippa hämta och släpa på det själv. Exempel på annat emballage som kan behövas vid flytt och förpackning, och som också finns att beställa via internet, är emballage plast. Plastemballage finns i många alternativ, såsom bubbelplast, skumplast och fler. Dessa packmaterial kan komplettera wellpapp genom att de ger mjukare skydd runtom en ömtålig produkt. De ger också ett mjukt skydd mot att produkten åker omkring, genom att man fyller lådan som det packas i med plasten.

Annat förpackningsmaterial som kan behövas är kartonger, packmaterial frigolit och packpapper. Packmaterial frigolit kan hålla fast exempelvis datorer i förpackningskartongen. Kartonger kan användas både vid flytt och packning av produkter som ska skickas.

Flyttlådor är dessutom gjorda i wellpapp. Kom bara ihåg att välja lådor i wellpapp med flera lager av vågor, för extra hållbarhet vid transport av tunga saker.