Hotell

Ett flytande hotell, surdegshotell, ishotell, mobilhotell eller varför inte ett köttfritt hotell? Nu för tiden finns de hotell anpassade för de mesta. Man beräknar även att man år 2020 kommer att kunna erbjuda ett rymdhotell i Ryssland. Turisterna ska skjutsas med charterflygningar. Så vad man än har för önskemål går det att ordna. Och varför ska man inte få det man önskar, det är ju faktiskt en själv som betalar för det.

Världens äldsta hotell som förfarande är i drifts finns i Japan och har hållit öppet sedan år 717.

Och just detta med att det är gästen som ska stå i centrum finns faktiskt med i grundvärderingarna. Ordet hotell betyder nämligen just ordet gäst. Ordet avser även övernattning.

Det kanske mest kända hotellet i Sverige är Grand Hotel som ligger i Stockholm. Detta är ett 5 stjärnigt lyxhotell där de allra hetaste kändisarna ofta övernattar. Detta hotell utmärker sig även genom att vara kungliga hovleverantörer.

Det är inte bara i Sverige som det är populärt att bo på hotell utan även utomlands. Många svenskar åker iväg på all inclusive resor. Detta betyder just att de får allt inkluderat i sin hotellvistelse.

För att ett hotell ska fungera så är det många personer inblandade. Receptionister, städerskor, kockar, restaurangpersonal och vaktmästare är bara några. De finare hotellen har dessutom roomservice där man kan ringa och till exempel beställa upp en nattmacka på kvällen.

Något som blir allt vanligare i dagens samhälle är miljömärkta hotell. Dessa arbetar aktivt med metoder för att minska energiförbrukning, vattenförbrukning samt att minska användandet av kemikaler. Dessa hotell blir därigenom Svanen märkta, detta är ett bevis på deras kamp för miljön. Några av tillvägagångssätten de använder sig av för att minska vattenförbrukningen är bland annat att byta till snålspolande vattenkranar, duschblandare och toaletter.

Många lockas av mystiken på ett hotell och drömmer om att få jobba där. Vissa ställen är dock mer krävande att jobba på än andra. Personalen på Grand Hotel har till exempel tystnadsplikt om sina gäster. Detta är visserligen ganska förståeligt med tanke på de celebriteter som övernattar där. En väg för att få jobba på hotell kan annars vara att gå Hotell och restaurangprogrammet på gymnasiet som är en bra förberedelse. Annars brukar många hotell söka frukostvärdinner som kan jobba extra på sommaren. En viktig egenskap man måste besitta är att vara väldigt service-minded, det är ju trots alla ett andra hem för gästerna.