Kuvert till vardags

billiga kuvertBrev är ett gammalt sätt att kommunicera mellan olika platser. Varje dag skickas miljontals kuvert hit och dit över jordklotet, de går från och till Sverige mellan alla världsdelar. Till varje land i världen kan man skicka ett kuvert. Från avsändaren färdas posten med flyg, bil, båt och till fots enda fram till mottagaren.

Många skriver förutom destinations adressen också sin egen adress på kuvertet med de tre bokstäverna AVS. Förkortningen står för avsändare och skrivs ditt för att brevet ska återvända till avsändaren om det inte når mottagaren för att denne har flyttat eller bytt boende. AVS skriver avsändaren på baksidan av kuvertet i vänstra övre hörnet. Portot är den avgift man betalar till posten för att brevet ska nå mottagaren. Portot består av frimärken, som förr enbart gick att få med en limning som måste fuktas men idag finns de som självhäftande. Ett vackert frimärke lyser upp ett kuvert och många konstnärer skulle se det som en ära att få göra en förlaga till ett frimärke.

Andra situationer när det är bra att ha ett kuvert är när man ska skicka ut inbjudningar, ett kuvert kan förvandlas till festligt genom en juste stämpel eller lite guldglans i kanterna.